Πλουμή - Παραγιουδάκης

Βραβείο για την ταινία "Το Μέσα Φως" του Σταύρου Ψυλλάκη, παραγωγής του Μουσείου Λυχνοστάτης

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής και τιμητική διάκριση από το 2ο Φεστιβάλ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας απέσπασε η ταινία – ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη, παραγωγής του Μουσείου "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ", με τίτλο "Το Μέσα Φως". Στο Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε 1 -7 Αυγούστου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & του Παν/μίου Κρήτης, κοινό και κριτική επιτροπή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες εξαιρετικά ντοκιμαντέρ στον υποβλητικό χώρο του Τζαμιού της Ιεράπετρας. 



Η ταινία «Το Μέσα Φως», διάρκειας 92’, προβλήθηκε στην ενότητα «Αληθινές Ιστορίες» και παρακολουθεί την πορεία ζωής του Γιώργη Μαρκάκη. Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του». Θυμάται τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και μας ξεναγεί στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, εκεί που η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων». Σπαράγματα εμπειριών και αναμνήσεων, για να καταλήξει, μιλώντας για τη την ευτυχία του δότη, όχι αυτουνού που παίρνει, πως «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο, όσο το αγάπησες». 


Η κριτική επιτροπή που απένειμε τα βραβεία αποτελούνταν από τους: Αντώνη Κόκκινο (Πτυχιούχο της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του τμήματος Σκηνοθεσίας της σχολής Σταυράκου), Γιώργο Νικολακάκη (Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής και Οπτικής Ανθρωπολογίας στο Παν/μιο Κρήτης), Δημήτρη Καλαντίδη (ιστορικό και κριτικό του κινηματογράφου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας), Γιάννη Σολδάτο (συγγραφέα, σκηνοθέτη, ιδρυτή και διευθυντή του εκδοτικού οίκου "Αιγόκερως") και Ανδρέα Τύρο (κριτικό κινηματογράφου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου).


Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας θα προβληθούν σε Διεθνή Φεστιβάλ 32 Χωρών ανά τον κόσμο. Όσον αφορά την Ελλάδα, θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν προβολές σε κινηματογράφους.