Πλουμή - Παραγιουδάκης

"Aντίο" στα FM λέει η Νορβηγία


Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία καταργείται οριστικά το αναλογικό ραδιόφωνο υπέρ του ψηφιακού, που σύμφωνα με τις αρχές θα διευκολύνει την επικοινωνία στην ορεινή χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε από τις νορβηγικές αρχές, το ψηφιακό ραδιόφωνο θα εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στην ενημέρωση και την επικοινωνία για όλους τους κατοίκους της Νορβηγίας (περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι), που είναι αραιοκατοικημένη και πάρα πολλοί κάτοικοί της ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο ξεκινά από αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του έτους όλα τα εθνικά ραδιοφωνικά δίκτυα θα είναι διαθέσιμα μόνο μέσω του ψηφιακού κέντρου DAB (Digital Audio Broadcasting).

Οι κρατικές αρχές υποστηρίζουν ότι ανοίγονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ θα εξασφαλιστεί ένα καθαρότερο και περισσότερο αξιόπιστο δίκτυο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 ραδιοσταθμοί εθνικής εμβέλειας που ήδη λειτουργούν μέσω DAB, εκ των οποίων 5 αναλογικά ραδιόφωνα που άλλαξαν το σήμα τους με τη νέα τεχνολογία.

Οι επόμενες χώρες που μελετούν τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο είναι η Ελβετία και η Βρετανία.

Αυτοί πάντως που έχουν στενοχωρηθεί πολύ με την εξέλιξη είναι τόσο οι ηλικιωμένοι, που είχαν εξοικειωθεί με το ραδιόφωνο όπως το ξέραμε παλιά, οι αυτοκινητιστές, αλλά και οι νοσταλγοί του, που αγαπούν αυτό το καμιά φορά βραχνό σήμα του.

Η Τζούντιθ Χάαλαντ, μια 98 και τυφλή κυρία, θυμάται ακόμη τα μηνύματα του βασιλιά της χώρας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που καλούσε τους Νορβηγούς σε αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής.

Τώρα φοβάται ότι θα χάσει τη μοναδική της πηγή ενημέρωσης και διασκέδασης, αφού το ραδιόφωνο ήταν το παράθυρό της στον κόσμο.

«Αυτό το ραδιόφωνο πάει μαζί μου παντού», λέει η κυρία Τζούντιθ στο Associated Press, και δείχνει το ραδιοφωνάκι της.

«Το ακούω στο κρεβάτι τη νύχτα και ξυπνάω μαζί του το πρωί. Όταν θα κλείσουν το δίκτυο των FM θα πρέπει να μάθω πώς λειτουργεί το νέο σύστημα ή να αποκοπώ από τον κόσμο».

Άλλωστε, βασικό σημείο της κριτικής που ασκείται στο μέτρο είναι το κόστος της μετάβασης στη νέα τεχνολογία, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μη λαμβάνουν οι αρχές σήμα κινδύνου από τους αυτοκινητιστές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Μάριους Λίλελιεν, ραδιοφωνικός παραγωγός λέει:

«Ασφαλώς και συνδέεται με τη νοσταλγία το ραδιόφωνο και γι' αυτό έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη διαμάχη η μετάβαση στο ψηφιακό»

Αλλά, καταλήγει, «οι άνθρωποι αγαπούν το ραδιόφωνο και η νοσταλγία είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και στον ψηφιακό κόσμο».



klik efsyn.gr