Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αλικαρνασσός: Θέλουν εμπορικό πάρκο στη θέση καταυλισμού


Ένα "παζάρι" στο παρά πέντε - και με κρίσιμα διλήμματα - μεταξύ Λότζιας και επενδυτών για το προωθούμενο εμπορικό κέντρο στα Δύο Αοράκια, που "σκοντάφτει" στη μετεγκατάσταση των ρομά, ξεδιπλώθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. 




Ας τα δούμε αναλυτικά. Σε ό,τι αφορά τον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια, οι επίδοξοι επενδυτές προ τετραετίας είχαν έρθει σε συμφωνία με το Δήμο Ηρακλείου εκμισθώνοντας το χώρο με βάση κλιμακωτά μισθώματα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινός, κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας προβλεπόταν μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ. Για το δεύτερο έτος το μίσθωμα ήταν στα 2.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ για το τρίτο έτος στα 3.000 ευρώ. Από το τέταρτο έτος και μετά, η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει 40.000 ευρώ μηνιαίως, με την προϋπόθεση όμως πως θα είχαν αποχωρήσει οι ρομά.


Στις 11 Απριλίου, η εταιρεία είτε θα πρέπει να καταβάλει πλέον μίσθωμα 40.000 ευρώ το μήνα είτε θα πρέπει να "καταγγείλει" τη σύμβαση, δεδομένου ότι δεν ικανοποιήθηκε εντός προθεσμιών η βασική προϋπόθεση της μετεγκατάστασης των ρομά.

Πού βρισκόμαστε; Η εταιρεία, όπως γνωστοποίησε ο Βασίλης Λαμπρινός, πρότεινε να παραταθεί για δύο ή τρία χρόνια η ισχύς της μίσθωσης, ώστε να βρεθεί λύση στη μετεγκατάσταση. Για το διάστημα αυτό, τα τρία επόμενα χρόνια, οι επενδυτές ζητούν να μην πληρώνουν 40.000 ευρώ μηνιαίως ως μίσθωμα της έκτασης, αλλά να συνεχίζουν να πληρώνουν 3.000 ευρώ το μήνα!

Όσο για την οικονομική διαφορά, που ανέρχεται σε 37.000 ευρώ το μήνα και σε 1,3 εκατ. ευρώ για την επόμενη 3ετία, οι επενδυτές δεσμεύονται να τα καταβάλουν όλα μαζί όταν θα ξεκινήσει η επένδυση!

Ως αντιστάθμισμα στην οικονομική αυτή υποχώρηση που ζητούν από το Δήμο Ηρακλείου, οι επενδυτές προσφέρουν ένα πακέτο αντισταθμιστικών. Προσφέρουν συγκεκριμένα 800.000 χιλιάδες ευρώ για την αγορά λυόμενων οικίσκων, 170 στο σύνολο, με δυνατότητα στέγασης 800 ατόμων. Επίσης δεσμεύονται να δημιουργήσουν στο νέο χώρο των ρομά ένα βρεφονηπιακό σταθμό, τον οποίο μάλιστα θα χρηματοδοτούν για 10 χρόνια με 20.000 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Επίσης δεσμεύονται να παρέχουν υποτροφίες σπουδών στα παιδιά των ρομά, καθώς και δεκαετή ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αθίγγανων...

Ουσιαστικά η εταιρεία αντιπροτείνει ένα πακέτο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ως αντισταθμιστικά μελλοντικά οφέλη για να "γλιτώσει" ένα ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να δώσει πιο άμεσα.

Εδώ όμως, όπως επισημάνθηκε χθες, τίθεται μάλλον ζήτημα ενδεχόμενων νομικών κυρώσεων και καταλογισμών κατά του Δήμου αν προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία! Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος η σύμβαση να διαλυθεί. Να αποχωρήσει η εταιρεία και ο Δήμος να χάσει ό,τι έχει ως δεδομένο, χάνοντας και την όποια προοπτική μετεγκατάστασης των ρομά και απελευθέρωσης του ακινήτου- "φιλέτου".

Κατόπιν πρότασης του κ. Λαμπρινού, το Συμβούλιο, πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης", εξουσιοδότησε επιτροπή όλων των παρατάξεων να διαπραγματευτεί με την εταιρεία μια νέα συμφωνία ως τις 10 Απριλίου...



ΡεπορτάζΜπάμπης Σαββίδης - click neakriti.gr