Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Πολύτιμο νερό στις καλλιέργειες από τον βιολογικό καθαρισμό


Πρωτοπόρος στην επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία για την άρδευση γεωργικών εκμεταλλεύσεων (αμπελώνες και ελαιώνες), είναι η ΔΕΥΑΗ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διευθυντή της Επιχείρησης Χαρίλαο Παπαματθαιάκη είναι η μοναδική ΔΕΥΑ που έχει αδειοδοτηθεί από την Διεύθυνση Υδάτων για την επαναχρησιμοποίηση τριτοβάθμιων επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση στις γεωργικές καλλιέργειες .

Όπως δηλώνει ο κ. Παπαματθαιάκης, με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα νερού που γιορτάζεται σήμερα , κάθε χρόνο αναδεικνύεται ένα διαφορετικό ζήτημα του κύκλου του νερού. Για το 2017 το κεντρικό θέμα είναι τα “υγρά απόβλητα”.

Οι επιπτώσεις των υγρών αποβλήτων στην οικολογική κατάσταση και υγεία των υδάτινων αποδεκτών είναι γνωστές. Για τον λόγο αυτό οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας μας καταβάλλουν συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των αστικών λυμάτων στο περιβάλλον, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους επεξεργασίας και διάθεσης.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαματθαιάκης , ήδη υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα 15χιλιάδων κυβικών την ημέρα μετά από την επαναχρησιμοποίηση τριτοβάθμιων επεξεργασμένων λυμάτων ,για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών.

Ο ίδιος παράλληλα επισημαίνει ότι εδώ και 4 χρόνια αρδεύουν με ποσότητα που ξεπερνά 2,5 χιλιάδες κυβικά την ημέρα αμπελώνες και ελαιώνες στην περιοχή Προφήτης Ηλίας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι όπως επισημαίνει και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν την άποψη ότι τα λύματα είναι ένα πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν ένα δυνάμει πόρο, πολύτιμο όχι μόνο στα πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αλλά και για το περιβάλλον. Η θέση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί αναπτύσσοντας και καλλιεργώντας την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες απόληψης του πολύτιμου γλυκού νερού από τις λίμνες, τα ποτάμια και το έδαφος.
Οι εφαρμογές της επαναχρησιμοποίησης είναι πολλές με κυριότερη την άρδευση γεωργικών εκμεταλλεύσεων που κατά κανόνα απορροφά το 80% της συνολικής κατανάλωσης γλυκού νερού.

Σε μήνυμά του εξάλλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα νερού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η παγκόσμια ημέρα νερού έρχεται για να υπενθυμίσει σε όλους μας την αδήριτη ανάγκη για την σωστή διαχείριση και χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού, το οποίο οφείλουμε να καταναλώνουμε ορθολογικά αποφεύγοντας την αλόγιστη σπατάλη.

Όπως αναφέρει παράλληλα ο κ. Φακουρέλης η παρούσα Δημοτική Αρχή από τις πρώτες ημέρες διενήργησε μία ολοκληρωμένη, τεχνοκρατική και επιστημονική προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων της ύδρευσης στην πόλη μας με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο οδικό χάρτη και σχέδιο, το οποίο υλοποιείται ήδη.

«Από την πρώτη στιγμή εστιάσαμε στα μείζονα ζητήματα:
στην αντιμετώπιση των απωλειών του δικτύου και στην βελτίωση των υποδομών, ώστε να μειωθούν άσκοπες διαρροές και να εξασφαλίζεται περισσότερη ροή,
στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΥΑΗ, ώστε να εξασφαλισθούν περισσότεροι πόροι για τον εκσυγχρονισμό δικτύων και εγκαταστάσεων,
στην κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου (masterplan) για την πλήρη εκμετάλλευση των διαθέσιμων υδατικών πόρων.» τονίζει ο ίδιος.


 
Ελένη Στάθογλου  - click ekriti.gr