Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Η ακυβερνησία στο ιστιοπλοϊκό έβγαλε λαβράκι!


Πολύ πιο περίπλοκη από μία απλή υπόθεση ακυβερνησίας φαίνεται πως είναι το περιστατικό με το ιστιοφόρο σκάφος που χθες έμεινε ακυβέρνητο σχεδόν 500 μέτρα έξω από το λιμάνι του Ηρακλείου με τρεις Ουκρανούς επιβαίνοντες ηλικίας 24, 22 και 22 ετών, με το Κεντρικό Λιμεναρχείο να βγάζει "λαβράκι".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου δεν επεδίωξε να ζητήσει βοήθεια από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου αλλά από ιδιώτη που εκείνη την ώρα έπλεε κοντά στο σκάφος του.

Αυτό, όπως αναφέρουν λιμενικές πηγές, έχει την εξήγησή του. Όπως προέκυψε στη συνέχεια των ελέγχων που έγιναν στο σκάφος από τα στελέχη του ΚΛΗ αμέσως μετά τη ρυμούλκηση του, ο ένας εκ των τριών ανδρών, είχε στην κατοχή του δίπλωμα χειριστή ιστιοφόρου το οποίο όμως παρουσίαζε σοβαρές ενδείξεις ότι ήταν πλαστό ενώ στην κατοχή του 2ου βρέθηκε ένα USB με φωτογραφίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενα πλαστά έγγραφα.

Το ζουμί όμως της υπόθεσης έρχεται όταν οι ελληνικές λιμενικές Αρχές επικοινώνησαν με τις ιταλικές καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι το ιστιοφόρο αυτό - σημαίας ΗΠΑ - είχε να κάνει και με διακίνηση παράτυπων μεταναστών στις ακτές της Σικελίας. Μετά από τη συνεργασία που υπήρξε, διαπιστώθηκε ότι όντως το σκάφος αυτό, είχε εμπλακεί σε τέτοιου είδους ενέργεια στις ακτές της Σικελίας στις 15 Απριλίου, διακινώντας 50 παράτυπους μετανάστες. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι μετανάστες που διακινήθηκαν, αναγνώρισαν τους τρεις Ουκρανούς ως τους διακινητές τους.

Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν και σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα ο οποίος μετά τις εξελίξεις αυτές, τους άσκησε ποινικές διώξεις για πλαστογραφία αλλά και για διακίνηση μεταναστών και την Παρασκευή 28 Απριλίου αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή.

Γιώργος Ι. Παπαδάκης - click ekriti.gr