Πλουμή - Παραγιουδάκης

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής για τα δένδρα της Δικαιοσύνης


Απάντηση έδωσε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε νωρίτερα με το κόψιμο δένδρων στην οδό Δικαιοσύνης (διαβάστε εδώ).
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το έργο ανάπλασης της Λ. Δικαιοσύνης έχει εισέλθει στην ιδιαίτερα απαιτητική φάση καθαιρέσεων των υφιστάμενων υποδομών και της γενικής εκσκαφής προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντικατάσταση όλων των παλαιωμένων υπόγειων δικτύων ώστε να ανακατασκευασθεί τελικά η οδός στη νέα της μορφή.
Σήμερα προέκυψε το ατυχές περιστατικό να πέσει ένα από τα υφιστάμενα δέντρα της βόρειας πλευράς, το οποίο προβλέπονταν να διατηρηθεί εξαιτίας ότι χάθηκε η ευστάθεια του λόγω του περιορισμένου ριζικού συστήματος αφού φύονταν μέσα σε στενή τσιμεντένια ζαρντινιέρα. Το εν λόγω δέντρο επαναφυτεύθηκε σε παρακείμενη θέση και θα δεχτεί την κατάλληλη περιποίηση σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων, ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιβιώσει.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αντικατασταθεί. Ταυτόχρονα απομακρύνθηκαν οι θάμνοι που βρίσκονταν στην ίδια ζαρντινιέρα, όπως προβλέπονταν από την μελέτη αφού σε αυτή την πλευρά δημιουργείται μια συστοιχία δεκάδων δένδρων και νέες θέσεις φύτευσης θάμνων, σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση που έχει μόνο τρία δένδρα και κάποιους θάμνους.
Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της τροποποιημένης μελέτης, που έχει υποβληθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες προβλέπεται και η διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων της νότιας πλευράς και ο εμπλουτισμός του υφιστάμενου πρασίνου.

Αυτονόητο είναι ότι σε ένα τόσο σύνθετο έργο υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση ο βασικός στόχος που είναι η διατήρηση και αύξηση του πρασίνου αποτελεί δέσμευση μας.