Πλουμή - Παραγιουδάκης

Γ. Μαρκόπουλος: "Τη λεηλατούν τη χώρα μας σήμερα"

http://www.prismanews.gr/media/k2/items/cache/bcec5302ece9064493dc4bdb8e749fbb_L.jpg 
Συνέντευξη στον Μανόλη Φούμη
Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που μέσα στη μαυρίλα της καθημερινότητας, μπορούν ακόμα και μας δίνουν χαρές ... Εκτός του ότι μας ψυχαγωγούν, εκτός του ότι κάνουν την ψυχή μας να αγαλλιάζει με τις δημιουργίες τους, καταφέρνουν με τις διακρίσεις που λαμβάνουν, να περνάνε ένα μήνυμα ότι δεν έχουμε χάσει ακόμα την παρτίδα ... ή την πατρίδα αν προτιμάτε !
Ότι κάπου μπορούμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε !
Ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός Γιάννης Μαρκόπουλος, λίγο πριν πετάξει για τις Η.Π.Α. όπου θα του απονεμηθεί το βραβείο Φειδιππίδης (δείτε ΕΔΩ), μας μίλησε για όλα: Το βραβείο, την πολιτική επικαιρότητα, τα συναισθήματα που τον διακατέχουν, την αγάπη και το σεβασμό του για την Κρήτη, αλλά και για τα επόμενα μουσικά σχέδιά του.


Καλή σας ημέρα κ. Μαρκόπουλε, πως είστε;
Όσο μπορούμε, όσο αντέχουμε.

Αφορμή για τη συνέντευξή μας είναι μια ακόμα βράβευση η οποία σας περιμένει την επόμενη Παρασκευή 2/11 στις Η.Π.Α. όπου θα σας απονεμηθεί το βραβείο Φειδιππίδης για την προσφορά σας στον ελληνικό πολιτισμό. Θα ήθελα καταρχήν να μου πείτε πως αισθανθήκατε όταν σας ανακοινώθηκε ότι θα σας απονεμηθεί αυτό το βραβείο;
Κοιτάξτε να δείτε, ασφαλώς ευχαριστήθηκα γιατί εκείνο που με ενδιαφέρει είναι οποιαδήποτε προσφορά κάνει ένας δημιουργός, να την λαμβάνει και να την αποδέχεται ο κόσμος. Το βραβείο ήταν όμως και μια μεγάλη χαρά για την Κρήτη ! Τίποτα άλλο δεν με ενδιαφέρει, μόνο η Κρήτη !

Με αφορμή αυτό το βραβείο, θα δούμε σίγουρα πολλά θετικά δημοσιεύματα για εσάς και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, θετικά δημοσιεύματα τα οποία έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια, έτσι δεν είναι;
Είναι αλήθεια αυτό, έχουν λείψει. Κοιτάξτε να δείτε, στη χώρα μας ακόμα υπάρχει μια ταλάντευση ανάμεσα στην αξιοκρατία και στην αναξιοκρατία, αλλά υπάρχει μια διάθεση να μπορέσει, τουλάχιστον μέσα από τους νέους, να υπάρξει μια καινούρια γραμμή μέσα σε αυτήν την φριχτή εποχή στην οποία ζούμε και έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πλήγμα στον ελληνικό κόσμο. Επανειλημμένως έχω τονίσει ότι πρέπει η χώρα μας να είναι στο απυρόβλητο. Μην ξεχνάμε ότι στην κατοχή έφυγε 700.000 κόσμος, μην ξεχνάμε τους αγώνες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή η βράβευση έχει ένα διπλό σκοπό, πέρα από οτιδήποτε άλλο για τη μουσική μου, για τα έργα τα οποία έχω κάνει, έχει και μια πολιτική, ας πούμε, με την ευρεία έννοια του όρου, δεν θα την έλεγα κομματική, αλλά με την ευρεία έννοια του όρου, έχει και μια πολιτική θέση στα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας βρίσκεται σε αυτό το χάλι, δεν είναι δυνατόν.

Ως έντονα πολιτικοποιημένο αλλά και ευαίσθητο άτομο που είστε, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως αισθάνεστε αυτά τα χρόνια της κρίσης;
Πάρα πολύ πικραμένος, πάρα πολύ στενοχωρημένος. Άλλες φορές έβλεπες το αντικείμενο μπροστά σου, έβλεπες ας πούμε αυτή την καταπίεση που υπάρχει χρόνια τώρα στη χώρα. Είναι μια μεγάλη πληγή που άνοιξε πάλι, όπως λέει κι ο Σεφέρης ... Έχω όμως μια αισιοδοξία ότι υπάρχει μια κρυφή πάλη που θα ξεπεράσει πάρα πολλά πράγματα.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι του πνεύματος και της δημιουργίας, θα πρέπει να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες; Κατά το παρελθόν το έχουμε δει αυτό, σε δύσκολες στιγμές για τον ελληνισμό όπου με έμμεσο τρόπο ή με άμεσο βοηθούσαν στην αναγέννηση. Εσείς για παράδειγμα την περίοδο της επταετίας. Πιστεύετε ότι οι σημερινές συνθήκες μπορούν να καλλιεργήσουν ανάλογα παραδείγματα;

Κοιτάξτε να δείτε, η γενιά που αναθρέψαμε, του πολυτεχνείου είναι πολύ δυνατή, αλλά υπάρχουν και πολλά άτομα από εκεί μέσα τα οποία δημιούργησαν ένα αφάνταστα κακό κλοιό στη χώρα μας. Πέρα όμως από αυτά πιστεύω ότι η συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα είναι φρικτή, είναι πάρα πολύ άσχημη και δείχνει και έναν γνωστικισμό, δείχνει και μια αν θέλετε έμφυτη εχθρότητα, η οποία δεν γνωρίζω από πού έρχεται. Ίσως η προσφορά της χώρας μας, που είναι τεράστια, αλλά και η θέση της, τους δημιουργεί προβλήματα ...
Είναι σαν να την λεηλατούν τη χώρα μας σήμερα!
Έχει αρχίσει το πράγμα και δεν πάει καλά. Πέρα όμως από αυτά, υπάρχει μια μεγάλη συντροφιά με την οποία θα εκθέσουμε μερικές απόψεις που δεν έχουν να κάνουν με κομματικές γραμμές. Σκοπός είναι να σιγά-σιγά να συνέλθει η χώρα και να μπορέσει να κρατήσει τα παιδιά της να μην φεύγουν δεξιά και αριστερά.

Να επιστρέψουμε στο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου θα δώσετε και μια συναυλία ...

Ναι θα υπάρξει μία συναυλία στις 4 Νοεμβρίου στο CooperUnion. Ήδη είναι προπωλημένη όλη η βραδιά, για να ενισχυθούν κι οι άνθρωποι του ραδιοφώνου αλλά και ο ελληνισμός εκεί. Όπως ξέρετε ο Cosmos FM είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ραδιόφωνο και γιορτάζει τα 25 του χρόνια, με αυτή την ευκαιρία με κάλεσε.
Και να πω εγώ εδώ, γιατί εσείς είμαι σίγουρος ότι δεν θα το αναφέρετε, ότι έχετε προσφερθεί αφιλοκερδώς τόσο εσείς, όσο και όλοι οι συνεργάτες σας, για να ενισχύσετε το ελληνικό ραδιόφωνο, το οποίο στηρίζει την ομογένεια σε όλες τις Ηνωμένες πολιτείες.
Παίζει ρόλο, γιατί 250.000 ακροατές είναι ένας δυνατός αριθμός Ελλήνων και υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Στις Ηνωμένες πολιτείες υπάρχουν και πολλά καλά πράγματα τα οποία μπορεί κανείς να τα έχει υπόψη του και ο ελληνισμός εκεί επανειλημμένως έχει βοηθήσει και είναι ένας ελληνισμός ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να μη χάσει τις πηγές του, να μη χάσει τις ρίζες του. Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι μου έκανε την τιμή το πανεπιστήμιο MIT, να κάνω μια διάλεξη για τη μουσική. Θα μιλήσω για την επιστροφή στις ρίζες, που σημαίνει μια επιστροφή στο μέλλον, εφόσον χρησιμοποιούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία από τον κόσμο της παράδοσης. Μην ξεχνάμε ότι η παράδοση είναι ο Πλάτωνας, είναι Αριστοτέλης, όχι μόνο το δημοτικό τραγούδι, όχι μόνο η βυζαντινή μουσική, αλλά και η ελευθερία είναι παράδοση μεγάλη στη χώρα μας.
Θα ήθελα να νιώσετε και να μεταδώσετε στους αναγνώστες σας ότι όλο αυτό το ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη με την συναυλία και με την βράβευση, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη!

Θα ήθελα κλείνοντας να σας ρωτήσω εάν έχει προγραμματιστεί κάποια συναυλία σας στην Κρήτη το προσεχές διάστημα. Μας έχετε λείψει ξέρετε, έχουμε αρκετό καιρό να σας απολαύσουμε ...

Ναι, υπάρχει μια προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει και μια αλλαγή κάτω, να γίνει μια, όπως και εσείς θυμάστε είχατε βοηθήσει, να γίνει ένα τριήμερο συναυλιακό γεγονός με νέους ανθρώπους, όπου θα παιχτούν ακόμα και νέα έργα τα οποία κάνω.
Προς το παρόν 13 και 14 Νοεμβρίου, παίζω στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά από 4-5 χρόνια, παρουσιάζω την Λειτουργία του Ορφέα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Κύπρο και ένα καινούργιο έργο, την Ερωτική Συμφωνία. Δεν εννοούμε συμφωνία με τον όρο της Ευρώπης, εννοώ συνεννόηση, ερωτική συνεννόηση σε τέσσερα μέρη και βεβαίως το Ο Ήλιος ο Πρώτος πάνω στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ολοκληρωμένος, με ερμηνευτές την Πασπαλά και τον Βασιλικό.
Έτσι όπως καταλαβαίνετε θα γυρίσω γρήγορα, την ημέρα των εκλογών μάλλον φεύγω από τις Ηνωμένες πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη, για να μπορέσω να κάνω αυτές τις δύο συναυλίες, να συνεχίσω τις πρόβες που έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες.

Να ευχηθούμε να έχετε ένα καλό ταξίδι.
Θέλω να ξανακουβεντιάσω μαζί σας και να πούμε πολλά πράγματα και από τη Νέα Υόρκη θα σας τηλεφωνήσω, θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να βρούμε μια βραδιά που να γίνει και μια συγκέντρωση φίλων μας... Το έχω πει και στον Γιώργο το Γραμματικάκη και σε άλλους, να μιλήσουμε γενικά μέσα στο Ηράκλειο για το τι μπορούμε να κάνουμε.
Το Ηράκλειο είναι μια τεράστια πόλη Μεσογειακή, κέντρο Μεσογειακό, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Θα το περιμένουμε με αγωνία.

Θα είναι μεγάλη μου χαρά και σας παρακαλώ να μεταδώσετε όλη την αγάπη μου στην Κρήτη! Ποτέ δεν έπαψα να την αγαπάω την ιδιαίτερη πατρίδα μου και να την τιμάω όπου βρεθώ.

Να είστε καλά κ. Μαρκόπουλε.

Να είστε καλά.

κλικ prismanews