Πλουμή - Παραγιουδάκης

"ΜΕ ΛΕΝΕ ΝΤΑΤΑ" από την Λένα Μαντά στο Ηράκλειο

Το ΜΕ ΛΕΝΕ ΝΤΑΤΑ, το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και παρουσιάζεται την Τρίτη 2 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στο Ηράκλειο. Με αφορμή την παρουσίαση, η αγαπημένη συγγραφέας μιλάει στον Μανόλη Φούμη

Μ.Φ.: Κυρία Μαντά, μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο, το ΜΕ ΛΕΝΕ ΝΤΑΤΑ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Λ.Μ.: Η Ντάτα είναι ένα ιδιαίτερο πλάσμα. Γεννιέται από πλούσια οικογένεια, το 1912 και από την αρχή της ζωής της, δείχνει την διαφορετικότητά της. Ιδιαίτερα σκληρή από παιδί, αλλά μ' ένα περίεργο αίσθημα δικαίου. Την παρακολουθούμε για τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Η πατρική περιουσία όταν την κληρονομεί είναι το εφαλτήριο για μια ζωή αταίριαστη στην ηλικία και στην θέση της. Η Ντάτα θα κατέβει ηθελημένα στον υπόκοσμο και θα τον διαφεντέψει, θα γίνει θρύλος σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας είναι ιδιαίτερα επισφαλής και παράλληλα θα παίξει ρόλο σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδος. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι αυτή την ηρωίδα μου, αλλά προτιμώ το κοινό να την ανακαλύψει μόνο του!



Έχετε γράψει πώς το λατρεύετε αυτό το μυθιστόρημα. Είναι ουσιαστικά η συνέχεια του ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΨΥΧΗ;

Όχι, δεν είναι η συνέχεια, είναι μάλλον η... αρχή! Βλέπετε όταν έγραφα το Όσο αντέχει η ψυχή, η Αλεξάνδρα δεν θέλησε να μου δώσει άλλες πληροφορίες για εκείνη, παρ' όλο αυτά διαφαινόταν ότι επρόκειτο για μια ασυνήθιστη γυναίκα, με σκοτεινό παρελθόν. Με το που ολοκλήρωσα όμως την ιστορία της Ηρώς, τότε ήρθε και εγκαταστάθηκε στην σκέψη και στο μυαλό μου. Στο βιβλίο παρακολουθούμε τόσο το ιστορικό της οικογένειας Σαλβάνου απ' όπου γεννήθηκε και φτάνουμε μέχρι την χρονική στιγμή που συναντά την Ηρώ. Τα δύο βιβλία είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους φυσικά και δεν χρειάζεται να έχει διαβάσει κανείς το ένα για να προχωρήσει στο άλλο.

Αγγίζετε κι ένα κοινωνικό θέμα, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Την αγάπη στην παιδική ηλικία και την ισορροπημένη οικογενειακή ζωή. Θεωρείται ότι τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, είναι επουλώσιμα; Ή σε καταδικάζουν στην μετέπειτα ζωή σου.

Σαφώς χαρακτηρίζουν την συνέχειά μας. Το αν μας καταδικάζουν ή όχι, θα έλεγα ότι εξαρτάται και από το πόσο δυνατός είναι κάποιος σαν χαρακτήρας, αλλά κυρίως από τις συγκυρίες. Καμιά φορά η ενήλικη ζωή μας είναι τέτοια που βοηθάει να επουλωθούν τα τραύματα, καμιά φορά όμως δημιουργεί νέα ή αναζωπυρώνει παλιότερες φωτιές της ψυχής. Πάντως η αγάπη για ένα παιδί είναι το ίδιο ζωτική για την ανάπτυξή του με την τροφή. Ψυχές στερημένες από αγάπη, είναι στεγνές σαν παξιμάδι!

Η ηρωίδα σας ... ένοχη για όλα τα αμαρτήματα που μπορεί να φανταστεί η Εκκλησία ή η Αστυνομία ... όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα δελτία τύπου, μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Πόσο εύκολο είναι να δημιουργείτε ένα μυθιστόρημα, να αφήνετε τη φαντασία σας ελεύθερη, έχοντας όμως πάντα στο νου σας ορισμένους αναγκαστικούς «περιορισμούς», βάση των δεδομένων της κάθε εποχής;

Δεν είναι εύκολο, είναι όμως συναρπαστικό! Από την μια πλευρά η μελέτη για τα ιστορικά γεγονότα που θα περιγράψεις, σου χαρίζει ένα ταξίδι μυαλού συναρπαστικό. Από την άλλη όταν έχεις να κάνεις με μια ηρωίδα σαν την Ντάτα έτοιμη για όλα, μετουσιώνεσαι και εσύ. Τίποτα δεν σε εγκλωβίζει ουσιαστικά, η φαντασία είναι ελεύθερη να καλπάσει, γυρίζεις πίσω και ζεις στην εποχή της, αλλά χωρίς φραγμούς για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και της ηρωίδας! Πολύ περισσότερο με εγκλώβισε η Ηρώ στα στεγανά της ηθικής της, παρά η Ντάτα μου!

Κ. Μαντά, έχετε γράψει πολλά και επιτυχημένα μυθιστορήματα. Έχετε επίσης την ικανότητα να πιάνετε τον παλμό των αναγνωστών, σε σύντομο χρόνο. Με βάση λοιπόν τα πρώτα μηνύματα, πιστεύετε πώς ένα ακόμα best seller γεννήθηκε;

Όπως με ενημέρωσαν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που συνεργάζομαι μόνιμα, το βιβλίο έφτασε πολύ γρήγορα σε ανατύπωση και έτσι κυκλοφόρησε ήδη, μετά από ενάμιση μόλις μήνα, στην 88η χιλιάδα. Παράλληλα τα μηνύματα των αναγνωστών σε διαδίκτυο και παρουσιάσεις, δείχνουν ότι η Ντάτα κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό, όπως και μένα όταν την δημιουργούσα. Όταν συμβαίνει αυτό, χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί κάτι που έχω αγαπήσει εγώ, το μοιράζομαι με τον κόσμο.

Παρά το ότι είναι νωρίς, έχω την αίσθηση πώς ήδη έχετε έτοιμο το επόμενο βήμα σας. Θα θέλατε να μας το ανακοινώσετε;

Το επόμενο βιβλίο, έχει ήδη παραδοθεί στις εκδόσεις Ψυχογιός και θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάιο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε το παραμικρό γι αυτό και να ... χαλάσουμε την έκπληξη!




klik prismanews.gr