Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στο iraklioblog για την παράσταση "Κατάδικός μου"



Τον έχουμε αγαπήσει μέσα από τις δουλειές του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σειρές και ταινίες όπως το «50-50», «Με τα παντελόνια κάτω», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Safe Sex», «Ζητείται ψεύτης», «Αυστηρός ακατάλληλο» «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», «Μαύρη κωμωδία» και τόσα άλλα. Μας έχει κάνει να γελάσουμε, να κλάψουμε, αλλά και να προβληματιστούμε και θεωρείται –όχι άδικα – ως ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της γενιάς του.

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης βρίσκεται στην Κρήτη για την παράσταση «Κατάδικός μου» (Βραβείο καλύτερου νεοελληνικού Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» 2012) όπου πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελένη Ράντου και άλλους αγαπημένους ηθοποιούς και μίλησε στο iraklioblog και στον Μανόλη Φούμη, τόσο για την παράσταση, όσο και για τα επόμενα σχέδιά του.


Μανόλης Φούμης: Πείτε μας δυο λόγια το έργο «Κατάδικος μου», βρίσκεστε σε περιοδεία στην Κρήτη, Δευτέρα και Τρίτη είστε στο Ηράκλειο. Για μιλήστε μας λίγο για αυτήν την θεατρική παράσταση.



Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Το Κατάδικός μου, το έργο της Ελένης Ράντου, της Σάρας Γανωτή και του Νίκου Σταυρακούδη, σκηνοθετήθηκε από τον Γεώργιο Παλούμπη πριν από 3 χρόνια ακριβώς, με συντελεστές τον Μιχάλη τον Ιατρόπουλο, τον Ορφέα τον Αυγουστίδη, την Ελένη την Ράντου, τον Δημήτρη τον Καπετανάκο, τον Μπάμπη τον Γιωτόπουλο και εμένα.

Είναι μία παράσταση η οποία μιλάει στον Ελληνισμό του σήμερα για τους ανθρώπινους φόβους, για τις αξίες μέσα από τις σχέσεις, για το πώς αντιλαμβανόμαστε το τώρα, το σήμερα, την φτώχια, την μιζέρια, τον πλούτο, τα πάντα. Έχει να κάνει άμεσα με τις ανθρώπινες σχέσεις και με τους ανθρώπους, το πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους.



Μ.Φ.: Το έργο παίζεται για 3 χρόνια στην Αθήνα και μάλιστα με τεράστια επιτυχία με πάρα πολύ καλές κριτικές. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία του έργου πέραν από τους πολύ καλούς συντελεστές που μας προαναφέρατε;



Π.Δ.: Η επιτυχία του έργο βασίζεται στο ότι ο καμβάς, που είναι το κείμενο, είναι εξαιρετικό, για αυτό και βραβεύτηκε κιόλας, για το ότι οι χαρακτήρες είναι αληθινοί, ολοκληρωμένοι και άρτιοι, έχουν αρχή, μέση και τέλος και τονίζω την προσπάθεια την συλλογική που έγινε από όλους επί σκηνής απέναντι στο τρόπο δηλαδή που συμπεριφερθήκαμε οι ίδιοι οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης απέναντι στο μήνυμα που έφερε το έργο.





Μ.Φ.: Ως ηθοποιός κουράζεστε όταν επαναλαμβάνετε κάθε σεζόν την ίδια παράσταση;

Π.Δ.: Είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που κάνω επανάληψη 3 ετών συν της καλοκαιρινής περιοδείας, έχω φτάσει μέχρι τα 2 χρόνια, δυόμιση, όπως ήταν το «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», του Άκη του Δήμου. Υπάρχουν μέρες και στιγμές που είναι λίγο κουραστικό, αλλά από την άλλη αν το έργο είναι τέτοιο και η συμπεριφορά των υπολοίπων αλλά και του κόσμου και η αποδοχή που έχει είναι ενός επιπέδου και πάνω, νομίζω ότι μόνο θετικό μπορεί να είναι για έναν ηθοποιό, γιατί δεν νομίζω ότι θα μας τύχουν πολλές καλές ευκαιρίες στην ζωή μας – με την έννοια της επανάληψης μιας επιτυχίας.

Μ.Φ.: Πολύ σωστά. Ποια είναι η ανταπόκριση που υπάρχει από το κοινό της περιφέρειας;

Π.Δ.: Νομίζω είναι πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή και ηχηρή, γιατί μέσα στα 3 έτη που παίξαμε από πολλά μέρη της Ελλάδας ο κόσμος παρουσιάστηκε και είδε κάτι που έχει να το προτείνει στους συμπολίτες του, πρώτον, και δεύτερον, νομίζω ότι και τα πρόσωπα είναι αγαπητά, αλλά και το έργο τελικά αμείβει, είτε την τιμή του εισιτηρίου, είτε τον χρόνο που κάποιος ουσιαστικά σπαταλάει για να έρθει να διασκεδάσει μαζί μας.

Μ.Φ.: Έχετε κάνει και τηλεόραση και κινηματογράφο και θέατρο. Υπάρχει κάποιο είδος που προτιμάτε περισσότερο; Που σας τραβάει, που σας μαγνητίζει;

Π.Δ.: Το θέατρο πάντα ήταν.

Μ.Φ.: Είναι αυτή η μαγεία, αυτή η χημεία με το κοινό που δημιουργείται;

Π.Δ.: Όχι μόνο, είναι η αμεσότητα στην σχέση των ανθρώπων… Στην τηλεόραση μπορείς να σταματήσεις να επαναλάβεις την σκηνή, να αλλάξεις την γωνία, να είσαι πολύ όμορφος ή πολύ ιδιαίτερος ή οτιδήποτε άλλο ή πολύ άσχημος… Αλλά το θέατρο έχει να κάνει με την άμεση προσπάθεια, με την ανάσα, με τον ρυθμό του σώματος, με την σκέψη, με το μυαλό, με την συμπεριφορά, την πειθαρχία, έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Μ.Φ.: Επόμενα σχέδιά σας;

Π.Δ.: Τον χειμώνα θα είμαι σε μία παράσταση με τον Γρηγόρη τον Βαλτινό, τον Τάκη τον Σπυριδάκη, την Κλέλια την Ρένεση και την Ρένια την Λουιζίδου, στο θέατρο Ιλίσια, στο «La prenom». Ένα γαλλικό κείμενο που είναι εξαιρετικό επίσης, νομίζω καταπληκτικό.

Μ.Φ.: Να ευχηθούμε λοιπόν κάθε επιτυχία στην νέα σας παράσταση αλλά και στη συνέχιση της περιοδείας του «Κατάδικός μου». Περιμένουμε με ανυπομονησία Δευτέρα και Τρίτη να σας απολαύουμε!

Π.Δ.: Να είστε καλά, επίσης!






Λίγα λόγια για την παράσταση «Κατάδικός μου».

Μια παράσταση βαθιά ανθρώπινη, συγκινητικά αστεία που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο σύγχρονη! Ένα έργο που πραγματεύεται τους φόβους και τις ανασφάλειές μας, και που συγκίνησε βαθιά πολλές χιλιάδες θεατών. Κατάδικος μου! Το μυστικό μιας παράστασης 3 χρόνων.

Όταν σε χαλεπούς καιρούς μια παράσταση δημιουργεί τόση συναίνεση, τόση κοσμοσυρροή, τόση σταθερή αποδοχή που ακόμα και την Τρίτη χρονιά δυσκολεύεσαι να βρεις εισιτήριο, τότε σίγουρα κάτι καλό τρέχει.


Τα υλικά της παράστασης; το μεράκι, η ειλικρίνεια, η απόλυτη διαθεσιμότητα και η γενναιοδωρία.



Συντελεστές

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ

Σκηνικά: ΜΑΓΙΟΥ ΤΡΙΚΕΡΙΩΤΗ

Κοστούμια: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΕΤΑΚΗΣ

Φωτισμοί: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

Κίνηση: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΥΡΑ

Μουσική Επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΚΟΣ

Video Art: ΑΚΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

Φωτογραφίες: ΟΡΦΕΑΣ ΕΜΙΡΖΑΣ



Παίζουν: Ελένη Ράντου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος



ΧΑΝΙΑ: Παραστάσεις Θέατρο Ανατολικής Τάφρου 21 & 22 Αυγούστου

ΡΕΘΥΜΝΟ: Παραστάσεις Θέατρο "Ερωφίλη" 23 & 24 Αυγούστου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παραστάσεις Κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης" 25 & 26 Αυγούστου


Ώρα έναρξης: 9.00μ.μ.


Τιμές Εισιτηρίων

18 € : Κανονικό

15 € : Φοιτητικό, Μαθητικό (από 13 έως 17 ετών) & Πολυτέκνων

12 € : Παιδικό (από 6 έως 12 ετών) & Ανέργων (με την προσκόμιση στον έλεγχο κάρτα ανεργίας)