Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Χάρρυ Κλυνν στο iraklioblog: Έκαναν προσπάθειες να με εξαγοράσουν



Χειμαρρώδης, ευρηματικός, ετοιμόλογος, ο ένας και μοναδικός Χάρρυ Κλυνν, έρχεται στο Ηράκλειο την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο ανοικτό θέατρο του ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ στην Αμμουδάρα και μας υπόσχεται μια σατιρική παράσταση – αντίδοτο στην κατάθλιψη του Έλληνα.
Μιλάει για την παρούσα πολιτική κατάσταση, την ελπίδα, το αύριο, την επαφή που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μέσα από τα social media, για όλα!
Ο «Μέγας αλχημιστής της σάτιρας», η «Δαιμόνια αλογόμυγα» που πειραματίστηκε, δημιούργησε, επηρέασε, και παραμένει σε θέση μάχης έρχεται κι… «ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ»

Συνέντευξη στον Μανόλη Φούμη

Μ.Φ: Έχουμε καιρό να σας απολαύσουμε στην Κρήτη και το πρώτο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι τι θα μας παρουσιάσετε αύριο, Παρασκευή, στο θέατρο του Τεχνόπολις.

Χ.Κ.: Όταν κανείς αναγγέλλει μια standup comedy σημαίνει ότι θα ασχοληθεί περισσότερο με την ρέουσα πραγματικότητα, επειδή έχουμε πολλά, πάρα πολλά γεγονότα, μια καλπάζουσα στην κυριολεξία, οδυνηρή σε τελευταία ανάλυση πραγματικότητα.
Θα ασχοληθούμε με όλη αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, αλλά θα προσπαθήσουμε, όπως έχει καθήκον ο κάθε σατιρικός καλλιτέχνης, να παρουσιάσει όλα αυτά τα δυσάρεστα με έναν ευφρόσυνο τρόπο, με έναν ευχάριστο τρόπο, πιστεύοντας ακραδάντως ότι με τον τρόπο αυτόν γίνεται πιο ανάγλυφη η ανάγνωση των γεγονότων και πιο, θα έλεγα κατά κάποιον τρόπο, χρήσιμη για αυτόν που την ακούει και για αυτόν που την αποδέχεται. Αλλά ακόμα και για αυτόν που δεν την αποδέχεται, τον βάζεις κατά κάποιον τρόπο σε σκέψεις ή σε έναν τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των γεγονότων με ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

Μ.Φ: Είστε μια ζωή ταγμένος σε αυτό το είδος, μας έχετε χαρίσει πάρα πολλές στιγμές γέλιου, σατιρίζοντας την κακή, την άσχημη επικαιρότητα και μάλιστα σε παλιότερες παραστάσεις σας, σε κείμενα σας, είχατε «προφητεύσει» κάποια γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα. Ξέρατε κάτι και μας το κρύβατε;

Χ.Κ.: (Γέλια) Ασφαλώς και δεν ήξερα κάτι, αλλά όταν κανείς μελετά την πραγματικότητα, σε σχέση πάντοτε με κάποια γεγονότα τα οποία είναι δεδομένα και δεν μπορεί να τα αλλάξει κανείς, δεν μπορεί δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, μια και μιλάμε για την Ελλάδα της ‘’ευημερίας’’, δεν μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος σκέφτεται λογικά να θεωρήσει ότι μπορεί μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί μια νέα τάξη η οποία έχει κατακτήσει τόσα οικονομικά οφέλη τα οποία κάποιος άλλος θα μπορούσε να τα έχει κατακτήσει με 10, 15, 20, 30 και 40 και 50 ακόμα χρόνια δουλειάς! Ή δεν θα μπορούσε να τα είχε κατακτήσει ποτέ. Δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η λεγόμενη μας δημοκρατία, που κατά την άποψή μου δημοκρατία στην Ελλάδα δεν υπήρξε, με την έννοια της ουσιαστικής δημοκρατίας και σε αυτό συνηγορεί ένα κουτσουρεμένο σύνταγμα και ένα απαρχαιωμένο σύστημα κοινοβουλευτισμού, θα μπορούσε να καταλάβει όλα αυτά τα πράγματα τα οποία συνέβαιναν χωρίς να διακινδυνεύσει τίποτα και να τα ‘’προφητεύσει’’. Εγώ, βλέποντας τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ το 1981 και αυτή την είδα αρπάζοντας την έννοια ‘’Τσοβόλα δώστα όλα’’, που σημαίνει δώστα όλα, δίνεις κάτι σε όλους, κάτι που είναι δικό σου, δεν δίνεις κάτι το οποίο δεν είναι δικό σου. Δηλαδή ο τρόπος με τον οποίον όλες οι κυβερνήσεις οι οποίες κατά κάποιον τρόπο μεταπολιτευτικά ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, χειρίστηκαν το οικονομικό θέμα, έδινε τουλάχιστον σε εμένα τη δυνατότητα να οριοθετήσω ότι είναι μια κατάσταση η οποία οδηγούσε σε πτώχευση και ηθική αλλά και οικονομική πτώχευση.

Μ.Φ: Εδώ που φτάσαμε σήμερα δηλαδή.


Χ.Κ.: Ναι, αλλά ακόμα έχουμε περιθώρια. Αλλά το πρόβλημά μας είναι πώς θα μπορέσουμε, γιατί θέλω να πιστεύω ότι με φθαρμένα υλικά δεν μπορείς να χτίσεις ένα καινούριο οικοδόμημα. Πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν νέοι άνθρωποι, χθες ήταν το μνημόσυνο της 3ης Σεπτέμβρη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ξέρω πως ονομάζουν την γιορτή που έκαναν εκεί. Είναι τραγικό αυτό το πράγμα, να βλέπεις να μιλάει ο κ. Σημίτης ή ο κ. Παπανδρέου, οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν ότι το χειρότερο μπορούσε να φανταστεί κανείς να συμβεί στη χώρα μας! Κι όμως οι άνθρωποι αυτοί ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι και όπως λέει και ο Αριστοτέλης εάν δεν υπάρξει κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.
Μιλάνε όλοι για ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να συμβεί ποτέ, με την έννοια όπως εγώ την κατανοώ. Μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάνε για μια νέα Ελλάδα, μιλάνε για ένα οργανωμένο κράτος. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό σε καμία περίπτωση αν δεν υπάρξει κάθαρση και για να υπάρξει κάθαρση θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρότατα όλοι αυτοί που δημιούργησαν όλο αυτό το χάος. Το λεγόμενο ελληνικό κράτος εγώ το ονόμαζα χάος… Και κατά μείζονα λόγο να επιστραφούν τα τεράστια χρήματα τα οποία έχουν κατακλέψει και τα έχουν διοχετεύσει σε ξένες τράπεζες.

Μ.Φ: Βλέπετε ελπίδα εσείς στην ελληνική πολιτική σκηνή;


Χ.Κ.: Με τις παρούσες συνθήκες, εάν δεν υπάρξει ανατροπή, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ελπίδα, αυτή είναι η δική μου άποψη. Θα υπάρξει μια συνεχής εξαθλίωση.
Αλλά είναι τραγικό να μιλάμε ξαφνικά για ελπίδα τη στιγμή κατά την οποία έχει παραχωρηθεί η εθνική μας κυριαρχία σε αποικιοκράτες και απατεώνες της Ευρώπης. Μιλάνε για την Ευρώπη λέτε και είναι κάποιοι σοβαροί άνθρωποι, μιλάμε για μια κλίκα απατεώνων τέταρτης και πέμπτης κατηγορίας, δηλαδή μιλάμε για μια μαφία. Αυτή η μαφία και η τρόικα η οποία μεταφέρει αυτές τις εντολές της μαφίας έχει την πλήρη κυριαρχία πάνω σ' αυτό που λέγεται ελληνικό κράτος. Είναι δυνατόν λοιπόν να υπάρξει ελπίδα; Όταν πάνω από το κεφάλι σου δεν έχεις κανένα κατακτητή, γιατί ο κατακτητής τουλάχιστον σκέφτεται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, εδώ δεν μιλάμε για κατάκτηση, εδώ μιλάμε για μαφία, κυριολεκτικά μαφία, δεν υπάρχει ούτε ίχνος ηθικής και αξιοπρέπειας σε οποιεσδήποτε κινήσεις που πορεύονται από την Ευρώπη. Η Ευρώπη που και εγώ στήριξα και εσείς ασφαλώς στηρίξατε… Γιατί φανταζόμασταν μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη της ισονομίας, της έντιμης διακυβέρνησης μιας Ευρώπης των λαών και όχι μιας Ευρώπης των βιομηχάνων και των τοκογλύφων.

Μ.Φ: Δραστηριοποιείστε εξαιρετικά έντονα και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα social media όπως λέμε στα ελληνικά κι έχετε και δεκάδες χιλιάδες φίλους, ακόλουθους κ.τ.λ., Μέσα από εκεί όμως έχω την αίσθηση ότι δεν μας κάνετε να γελάμε, μας κάνατε περισσότερο να θυμώνουμε αναδεικνύοντας όλα αυτά τα κακώς κείμενα.


Χ.Κ.: Μανώλη, εγώ δεν είμαι γελωτοποιός, εγώ είμαι ένας σατιρικός καλλιτέχνης, και κάποτε ο μεγάλος Oscar Wilde είπε ότι όταν έχεις ένα πιρούνι καρφωμένο στην γλώσσα σου δεν μπορείς να τραγουδάς. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Σατιρικός καλλιτέχνης δεν είναι ο χιουμορίστας, δηλαδή δεν είμαι σατιρικός δυτικού τύπου, είμαι ένας σάτυρος, ο οποίος ξέφυγε θα έλεγα από την πομπή των σατύρων της Διονυσιακής πομπής και ψάχνει ένα χώρο, είτε λέγεται διαδίκτυο, είτε λέγεται θέατρο, είτε λέγεται δρόμος, να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον κόσμο, αλλά να ασχοληθεί με πράγματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες του κόσμου. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι εγώ θα αντικαταστήσω τον ινστρούχτορα ή τον ιεροδιάκονο ή τον παπά ή τον μητροπολίτη που δεν έχει να διακινδυνεύσει στην ουσία τίποτα.

Μ.Φ: Αισθάνεστε κάποια ευθύνη όταν βλέπετε ότι τόσος κόσμος σας ακολουθεί;


Χ.Κ.: Τεράστια ευθύνη αισθάνομαι. Εγώ την ευθύνη αυτή την αισθανόμουν από τη νεανική, από την παιδική μου ακόμα ηλικία, γιατί είμαι ένα παιδί προσφυγικής οικογένειας, οι γονείς μου ήρθαν από τον Πόντο… Ξέρω τι σημαίνει προσφυγιά, ξέρω τι σημαίνει να σε ξεριζώσουν από την πατρίδα σου επειδή αυτοί το επεδίωξαν και όχι επειδή το επεδίωξε ο ποντιακός λαός. Η αυτοδιάθεση πήγε περίπατο, αποφάσισαν μια ωραία πρωία ότι πρέπει να εκπατριστούν οι Πόντιοι και να έρθουμε στην Ελλάδα κάτω από συνθήκες τραγικές, αφήνοντας ένα πολιτισμό τριών χιλιάδων ετών, τα σπίτια μας, τα σχολεία μας, τα 600 μας σχολεία, τα πανεπιστήμιά μας, γιατί είχαμε και τέτοια πράγματα εμείς εκεί. Τέλος πάντων και περάσαμε διά πυρός και σιδήρου, αισθάνομαι ευθύνη, ασφαλώς αισθάνομαι ευθύνη και προσπαθώ με κάθε τρόπο να είμαι χρήσιμος, όσο μπορώ.

Μ.Φ: Κλείνοντας, επειδή ξέρω ότι σας έχω πετύχει εν μέσω περιοδείας και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα επόμενα σχέδιά σας. Είναι γνωστό ότι ετοιμάζετε ένα καινούργιο δίσκο.


Χ.Κ.: Ναι, τελειώνει αυτός, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μόλις τελειώνει πρέπει να ξαναγραφτεί. (γέλια)

Μ.Φ: Δεν προλαβαίνετε την επικαιρότητα.


Χ.Κ.: Δεν προλαβαίνω... Αλλά ξέρετε τι συμβαίνει; Ίσως έχει κάποια πράγματα τα οποία τα θεωρώ κατά κάποιον τρόπο σημεία αναφοράς σε αυτή την ιστορική διαδρομή, την οδυνηρή διαδρομή των 4 ετών και αυτά θα τα συμπεριλάβω στο δίσκο μου και με ονόματα που ίσως ακούγονται παρωχημένα τώρα, αλλά είναι σημεία αναφοράς. Δηλαδή οι κυβερνήσεις αυτές, οι τέσσερις αυτές κυβερνήσεις… πρέπει να θυμίζουμε στον κόσμο ότι τα κύρια πρόσωπα που έπαιξαν αυτόν τον προδοτικό ρόλο θα πρέπει να τιμωρηθούν και πρέπει να τους λέμε συχνά τα ονόματα και του κ. Παπαδήμου, και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Καρατζαφέρη και του κ. Κουβέλη και του κ. Σαμαρά, πρέπει να τα τονίζουμε αυτά τα ονόματα, να τα λέμε, να μην ξεχαστούν αυτά τα ονόματα. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να περάσουν από ειδικό δικαστήριο και θα πρέπει να πληρώσουν για τα ανομήματα και τα κακουργήματα που διέπραξαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Μ.Φ: Μάλιστα. Κ. Τριανταφυλλίδη, αγαπημένε μας Χάρρυ Κλυνν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ…

Χ.Κ.: Εγώ να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε αυτό που κάνετε μέσα από το διαδίκτυο, που πραγματικά αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι έβαλε στη γωνία όλα αυτά τα πληρωμένα παπαγαλάκια, παρά το γεγονός ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και το κατανοείτε και εσείς για να εισβάλουν στο χώρο. Θα ήθελα να έχετε τη δύναμη να άντεξε γιατί το επόμενο βήμα θα είναι οι εξαγορές, σε εμένα έχουν γίνει ήδη τέτοιες προσπάθειες, οπότε θα γίνουν και σε πολλούς άλλους. Σας εύχομαι να είστε δυνατοί και γεροί και να προσφέρετε στον λαό της Κρήτης, έχει πολύ μεγάλη συγγένεια με εμάς τους Πόντιους.

Μ.Φ: Βέβαια, η αγάπη είναι αμοιβαία. Να είστε καλά, ανυπομονούμε να σας απολαύσουμε αύριο το βράδυ.


Χ.Κ.: Θα χαρώ πολύ να σας δω.



Info

Το συγκρότημα αποτελούν οι:
ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Ηθοποιός, Τραγουδιστής), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΝΑΡΕΤΖΗΣ (Ηθοποιός), ΛΟΛΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (Μουσικός – Πλήκτρα & Τραγούδι), ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Μουσικός – Τουμπερλέκι & Ποντιακή Λύρα), ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ (Μουσικός – Μπουζούκι)

Ώρα έναρξης : 21:30

Τιμές Εισιτηρίων : 10€ (προπώληση) | 12€ (ταμείο) / 10€ (ανέργων - φοιτητικό)